Muziek maakt kunst

Zaterdag 12 en zondag 13 september 2015 organiseerde ToonArt samen met koninklijk erkende fanfare Concordia en Kunst in Drimmelen in nauwe samenwerking met restaurant Onze kerk te Hooge Zwaluwe een kunstmanifestatie onder de titel Muziek maakt kunst. De bezoekersaantallen logen er niet om. Meer dan 1.400 bezoekers hebben afgelopen weekend het evenement bezocht. Wethouder Harry Bakker verzorgde de offciële opening.


Fanfare Concordia speelde het muziekwerk voor het eerst op 8 april 2015 en uitsluitend voor de deelnemende kunstenaars. Titel en componist werden geheim gehouden om de kunstenaars niet te beïnvloeden. Afgelopen zaterdag was het zover: Het bleek het muziekstuk "Jericho" te zijn van de Belgische componist Bert Appermont. Jericho verklankt het verhaal uit het boek Jozua, dat de verovering van de stad Jericho door de Israëlieten beschrijft. De uitvoering door Concordia op 12 en 13 september in Onze kerk was een groot succes. Proficiat voor deze prachtige uitvoering onder leiding van dirigent Eric Rozendom.


Een professionele filmer uit Hooge Zwaluwe, Bob Entrop, heeft geheel belangeloos vijf videoportretten gemaakt van deelnemende kunstenaars. In de Mariakapel heeft deze video doorlopend gedraaid. Leuk om te zien hoe kunstenaars tot een bepaalde keuze zijn gekomen en hoe zij worstelen om het kunstwerk vorm te geven. En dat allemaal in de voormalige RK-kerk, die nu wordt omgebouwd tot restaurant Onze Kerk. De verbouwing is op een paar weken na klaar, maar nu hing er al een goede sfeer, waarin je je welkom voelde en goed werd verzorgd met hapjes en drankjes.


Het project is mede mogelijk gemaakt door subsidie in het kader van Samen aan de Slag door de Gemeente Drimmelen, de hoofdsponsor. Juist door de toezegging van deze subsidie konden wij financieel gefundeerd samen werken aan dit project. Daarnaast heeft de Nationale Associatie Beeldende Kunstenaars onze mooie flyers gedrukt, die door Miranda Brouwers zijn ontworpen en heeft het Carillon voor de posters gezorgd. De samenwerking tussen Kunst in Drimmelen, Concordia en ToonArt was nieuw als gezamenlijk organiserende partijen en bleek erg inspirerend. In de toekomst weten wij elkaar te vinden!

Klik hier voor foto's van de kunstmanifestatie

Klik hier voor foto's van de tentoongestelde kunstwerken

Klik hier voor het bekijken van de video-opnamen