KUNST EN MUZIEK AAN DE HAVEN VAN HOOGE ZWALUWE

Met het mooie Havenfeest in 2010 nog in herinnering organiseerde ToonArt in nauwe samenwerking met waterschap Brabantse Delta en Samen aan de Slag Gemeente Drimmelen op zaterdagmiddag 16 juni weer een havenfeest. Ditmaal in het kader van de opening van het nieuwe gemaal Emilia. Wij hebben allemaal graag droge voeten waar gewenst en natte als dat nodig is. Het Waterschap zorgt daarvoor en het nieuwe gemaal Emilia is een nieuwe parel in de ketting van alle installaties die meewerken om dat te bewerkstelligen. En ToonArt zou ToonArt niet zijn om niet gelijk in te haken en daar een feest van te maken voor het dorp. En dat was het!

Prachtig weer en goed geluimd. Er was gevarieerde en heerlijke muziek. De dj’s Sven en Rolf, koninklijk erkende fanfare Concordia, Die Bayerische Dorfskapelle en jazz door De Dixies brachten repertoire voor elk wat wils. Tussendoor spraken Gert de Kok (burgemeester), Kees de Jong (Waterschap Brabantse delta), Clemens Wortel (voorzitter ToonArt) en Martin Quak (directeur VOBI beton- en waterbouw) voorafgaande aan de opening van het gemaal, waarna het informatiebord over Emilia werd onthuld onder het genot van een glaasje bubbels. De gehele middag is deskundige uitleg gegeven over (de bouw van) het gemaal. De laatste belangstellenden mochten na officiële sluitingstijd zelfs nog naar binnen.

Langs de haven stond de kunstmarkt ingericht, waar 8 Drimmelense kunstenaars hun kramen hadden ingericht met schilderstukken (Joost Theunissen), beeldhouwkunst, fotografische kunst (Roel Eland en Gerrie Polak), textiele kunst (Christel Sins, Monique Dorigo)en resultaten van gemengde werkvormen (Adrie Ansems, Eva Pieterman, Vittorio Dorigo, Miranda Brouwers). Eén van hen, Joost, had een schilderij dat geïnspireerd was door het thema van de dag: “De redding van Emilia”. Sommigen waren ook actief aan het werk en natuurlijk waren hun creaties ook te koop.

Het Waterschap Brabantse Delta heeft door haar vergunningverlening het mogelijk gemaakt voor ToonArt om met de schippers Luc van den Hout en Johan Merkx de gehele middag een pendeldienst met authentieke zalmschouwen onderhouden vanaf het haventje naar de Steenplaats en het gemaal Emilia en uiteraard ook weer retour. Iedereen kon gratis meevaren en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Sommigen werden in de boot genomen en anderen misten de boot…..

Op het feestterrein bij het haventje was het gezellige terras van Paul Reniers van Ontmoetingscentrum de Zonzeel al vroeg gevonden en Martika’s Kitchen van Mariska Wijninga had bijna niet genoeg eten bij zich om iedereen tevreden te houden. De lekkere luchten trokken veel eetgrage bezoekers naar haar kraam. Van de pendelbus van Dutax werd enthousiast gebruikt. En gelukkig voor iedereen: van de EHBO-ers helemaal niet!

Wij zijn iedereen, de kunstenaars en fotografen, de cateraars, de schippers, de muzikanten, de naaste buren Kanters, de medewerkers van de gemeentewerf, de EHBO-ers, de geluidsmensen van Prodjex, en sponsors Samen aan de Slag, Brabantse Delta, Breda Bouw, Ponton Made, Ormeling Makelaars, Dutax reizen, Kanters Techniek VOF, Stichting Heldens-de Laat Erfgoed Hooge Zwaluwe en de vele zichtbare en onzichtbare helpende handen heel dankbaar. Samen met jullie (en het weer) hebben wij in Hooge Zwaluwe een mooie dag gemaakt.

Klik hier voor foto's