Stadswandeling Geertruidenberg

ToonArt organiseerde zaterdag 25 april 2015 een stadswandeling met lunch in Geertruidenberg. De oudste stad van Holland en nu van Brabant. Onze gids Hans Oomen (kijk voor meer informatie op www.vvvgeertruidenberg.nl) was goed op de hoogte. Geertruidenberg kreeg enkele jaren eerder dan Dordrecht haar stadsrechten en lag toen nog in Holland. Dus Dordrecht blijft de één na oudste stad, maar zij strijden er niet meer om. Beide steden zijn mooi en hebben zo hun eigen historie. Het Stadhuis werd bezichtigd dat één geheel is geworden met het kantoor van Woningstichting Geertruidenberg. Dat een woningcorporatie zo'n bijzonder kantoor heeft.... Heel mooi gerestaureerd met gevoel voor het verleden. Daarna naar de Geertruidskerk, die genoemd is naar de heilige Gertrudis. Ja, de Beeldenstorm en de Hoeksche en Kabeljouwse twisten hebben ook hier hun sporen nagelaten, zij het niet zozeer in vernielingen, maar wel in de naamgeving van de kerk. Eerst Rooms katholiek en later Protestants. De Bergenaren staan overigens bekend om hun tolerantie en flexibiliteit. Elk geloof werd in zijn waarde gelaten.


Vervolgens werden de gevels aan de Markt bewonderd. Prachtige voorzetgevels, die vooral de rijkdom van de toenmalige eigenaren weergeven. Rijk waren de Bergenaren vooral van de handel, omdat de handelsroute naar zee en van Dordrecht naar Den Bosch via deze stad liep. Pas veel later heeft de Amer- en Dongecentrale gezorgd voor werkgelegenheid en welvaart. De overdekte Vismarkt, vlakbij de (nu gedempte) haven, zorgde voor dagelijks aangevoerde verse vis. Daarna onze lunch in het Bergsch Backhuys met ....... o.a. zalm. Heerlijk.


Ondanks het voorspelde regenachtige weer waren toch 17 deelnemers naar Geertruidenberg gekomen en van de regen hebben wij nauwelijks iets gemerkt. Kortom, weer wat wijzer geworden en een leuke dag gehad.

Klik hier voor foto's van deze stadswandeling