Zaterdag 22 april naar Dordrecht

De oudste stad van Holland of is dat toch Geertruidenberg? In ieder geval een goede start bij banketbakkerij Van der Sterre met koffie en een appelmarijn, genoemd naar zijn nu 34 jarige dochter. Toen door gids Harrie langs enkele mooie en interessante bezienswaardigheden geleid.

Wij begonnen met het hof van Arend Maartensz uit 1625. Gesticht vanuit een soort “afllaat”principe. Eerst stinkend rijk geworden door woekerrentende leningen uit te zetten om vervolgens in de hemel proberen te komen door een hof te bouwen voor armlastige mensen: volkshuisvesting avant la lettre. Door de plaatselijke beheerder werd ons de regentenkamer getoond.

Vervolgens ging de tocht langs het Dordts museum, voorheen klooster, pesthuis en weeshuis, de Dordtse binnentuin, het hof van Dordrecht (een prachtig museum!), de Voorstraat en de Wijnstraat, de Wijnhaven en Voorhaven om te eindigen in Den Witte Haen, onze lunchlocatie in de Wijnstraat in een prachtig gerestaureerd gebouw dat nu als vergaderlocatie en restaurant wordt gebruikt, waar mensen werken van diverse pluimage. Meer weten? Lunchroom 'Den Witten Haen' ligt in het complex 'Schefferstaete'. Schefferstaete bestaat uit vier naast elkaar gelegen rijksmonumenten. De oudste dateert uit 1720 en kent een historie waaruit blijkt hoe Dordrecht zich economisch en maatschappelijk ontwikkeld heeft. Ooit was hier een brouwerij gevestigd, die een biersoort brouwde onder de naam Den Witten Haen.

Na de lunch nemen wij afscheid van onze enthousiaste gids Harrie en gaan wij op eigen gelegenheid nog naar de mooie Grote Kerk terwijl langs het huis lopen van de gebroeders De Wit. Daarna naar museum Huis van Gijn, ook een puissant rijke Dordtenaar, die naast deze prachtige woning ook een mooie collectie speelgoed en andere snuisterijen voor het nageslacht heeft nagelaten. De moeite waard van ons bezoek!

Pijn in onze voeten en vreugde in ons hart. Deze ervaring nemen ze ons niet af!


Klik hier voor foto's