Het voorlopige programma voor 2018


Zaterdag 21 april gaan we naar Tilburg voor een stadswandeling met een bezoek aan het museum de Pont. 


Rineke Dijkstra, fotografe

Rineke Dijkstra (Sittard, 1959) brak internationaal door met indrukwekkende portretreeksen. Het bekendst is de magistrale serie Strandportretten die bestaat uit sobere, frontale opnamen van jonge mensen op stranden in de Verenigde Staten, Nederland, België, Polen en de Oekraïne. In deze reeks concentreert Dijkstra zich op het moment dat een pose zich vormt of juist wordt losgelaten. Aarzeling en onzekerheid zijn zichtbaar in houding en oogopslag en verwijzen naar de existentiële eenzaamheid van pubers. De kale omgeving, het enigszins lage standpunt van de camera en het gebruik van invulflitslicht scherpen de vaak sterk cultureel bepaalde details en geven de beelden een monumentaal karakter.

In de fotoseries die Dijkstra rond het midden van de jaren negentig startte, richtte zij zich op de weergave van verhevigde emotionaliteit. Zij fotografeerde pas bevallen vrouwen met hun baby tegen zich aan gedrukt: ontluisterende en aangrijpende beelden van moederliefde die elke zoetsappige associatie met moederschap ver achter zich laten. Zij legde stierenvechters in Portugal vast, vlak na de strijd: uitgeput, trots, voldaan en met bloed besmeurd. In Engeland portretteerde ze kwetsbare scholieren en piepjonge meisjes, sexy opgeprikt voor een avondje uit in de disco. Door haar tegelijkertijd niets ontziende én afstandelijke, respectvolle benadering slaat Rineke Dijkstra in deze series een brug tussen het persoonlijke en het universele.

Met haar werk onderzoekt Dijkstra de grenzen van het portretgenre. De door haar gefotografeerde mensen dragen vaak een naam maar staan evenzeer model voor een groep, en ontstijgen het strikt individuele. In die zin is zij zowel een leerling van de Amerikaanse fotografe Diane Arbus met haar confronterende, ontluisterende mensbeelden als van August Sander, die tijdens het Interbellum de Duitse samenleving in typen ordende.
Rineke Dijkstra is in oktober 2017 onderscheiden met de Hasselblad Award, wereldwijd de meest prestigieuze prijs op het gebied van fotografie. Het Stedelijk Museum brengt van 20 mei tm 6 augustus een ode aan haar werk, samengesteld uit de eigen collectie.

Als u mee wilt, zijn daar kosten aan verbonden. U gaat op eigen gelegenheid naar Tilburg en de entree voor het museum (neem de museumjaarkaart mee!) alsmede de lunch (met broodjes en soep voor € 14,50 en de daarbij gebruikte drankjes) zijn voor eigen rekening.
ToonArt neemt, dankzij onze sponsors, de koffie met wat lekkers, de Spoorzonegids en de museumgids voor haar rekening.

En wilt u al eerder? Dat kan. Het museum bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een jubileumtentoonstelling tot en met 18 februari 2018. Kijk gerust op www.depont.nl


Zaterdag 16 juni organiseren wij een groot havenfeest. Contacten met het Waterschap zijn gelegd in verband met de oplevering van het nieuwe gemaal Emilia. Samen sterk!


Zondag 7 oktober gaat het koffieconcert plaatsvinden. Waarschijnlijk ook met het thema "water". In 2018 is het immers 65 jaar geleden dat wij in februari werden getroffen door een grote watersnoodramp.

Zondag 16 december sluiten wij het jaar af met het jaarlijkse Kerstconcert. Daarvoor zijn wij nog druk in overleg.